VENLOGIE  I

Venlogie I is de basiscursus voor iedereen die meer wil weten over de cultuurhistorie van Venlo en omstreken, of u nu geboren en getogen Noord-Limburger bent of nieuwe inwoner van deze streek.

De lessen vinden op zaterdagochtenden plaats van 10.00-12.00 uur op telkens verschillende locaties. De kosten voor deze 10-delige Venlogie-cursus inclusief rijk geïllustreerde syllabus en getuigschrift bedragen 150 euro.

 

Hieronder vindt u een algemene omschrijving van de verschillende onderwerpen.

Het definitieve programma najaar 2018 (met datums en locaties) volgt spoedig.

1. Venlo leren kennen

 

Jos Feller en Frans Hermans schetsen aan de hand van kaarten, foto's en films een algemeen beeld van de  voornaamste cultuurhistorische wetenswaardigheden. Daarna volgt een rondleiding door het stadhuis.

2. Religie Venlo

 

Het is niet toevallig dat de oudste kerk van Venlo en Tegelen is genoemd naar Sint Maarten (Martinus). Albert Lamberts licht de religieuze historie toe in zowel de Venlose St.Martinuskerk als de St.Joriskerk in de St.Jorisstraat.

 

3. Archeologie

 

Jacob Schotten laat aan de hand van archeologische vondsten en inzichten zien hoe de mens zich in het Maasdal vestigde en nederzettingen uitgroeiden tot stad en dorp. Bij fort St.Michiel ziet u archeologische activiteiten.

4. Het Limburgse landschap

 

Edmond Staal vertelt over ontstaan en ontwikkeling van het zeer gevarieerde landschap: van het lage Maasdal tot hoger gelegen stuifduinen en heide. Dit was van invloed op bewoning en gebruik.

5. Stedebouwkundige ontwikkelingen

 

Met behulp van stadsplattegronden uit het Gemeente-Archief gaan we met Frans Hermans een beeld opbouwen van de ontwikkeling van een middeleeuws dorp tot een modern centrum in de Euregio.

6. Venlo als logistiek centrum

 

Al jaren timmert Venlo aan de weg als de grootste logistieke hotspot van Nederland. Wiel Aerts geeft in deze les uitleg over het ontstaan van deze logistieke positie bij de bekendste logistieke speler in de regio Seacon Logistics.

7. Vastelaovend en volksfeesten

 

Een boeiend verhaal van Sef Derkx over de oorsprong en betekenis van volksfeesten in de omgeving. Hij zal u vooral inwijden in het wezen en de geheimen van de Vastelaovend.

 

8. Venlo in WO-2

 

De recenste wereldoorlog liet diepe sporen na in onze gemeente. Marcel Hogenhuis bespreekt alle bijzondere facetten van Venlo Incident tot onverwachte bevrijding door Amerikaanse troepen in een rijk geïllustreerde presentatie.

9. Archief en rondleiding

 

Het Gemeentearchief  bevat kostbare schatten uit de Venlose cultuurgeschiedenis: honderden strekkende meters archiefbestanden van middeleeuwen tot moderne tijd. Archivaris Jos de Jong toont vele documenten.

10. Monumenten en architectuur

 

Aan de hand van een aantal oude en jonge monumenten schetst Martin Bergevoet de ontwikkeling van de bouwkunst in onze regio. Laat u verrassen door vele bijzondere bouwwerken in de parterre van het stadhuis.

Download hieronder het programma/schema van de bijeenkomsten V-I najaar 2018

Download
Progr.Venlogie I - najaar 2018.xls
Microsoft Excel werkblad 51.5 KB